8.5.09

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Πρωτοποριακό γυναικείο προφυλακτικό από τις ΗΠΑ
 Πολλά υποσχόμενο το νέο γυναικείο προφυλακτικό για τη μάχη κατά του AIDS.


Μεγάλη χρήση φιλοδοξεί να δει το νέο γυναικείο προφυλακτικό, FC2, το οποίο και παρουσίασαν εκπρόσωποι αμερικανικής εταιρείας στο Σικάγο.

Το γυναικείο προφυλακτικό είχε πρωτοεμφανιστεί το 1993 και αποτελεί τη μόνη μέθοδο προστασίας από το AIDS και τα αφροδίσια νοσήματα γενικότερα για τις γυναίκες.

Ωστόσο, ποτέ δεν έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, παρά την προώθησή του από τις οργανώσεις υγείας διεθνώς και τα Ηνωμένα Έθνη.

Την κατάσταση φιλοδοξεί να αλλάξει το FC2. Αν και μοιάζει εξαιρετικά με τον προκάτοχό του, είναι κατασκευασμένο από συνθετικό ελαστικό αντί για πολυουρεθάνη, κάτι που κάνει πιο φτηνή την παραγωγή του. Το κόστος κατασκευής του είναι κατά 30% μικρότερο του «συμβατικού» και αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο, αναλόγως της αποδοχής που θα τύχει από τις οργανώσεις υγείας παγκοσμίως.

Κατασκευάστριά του είναι η εταιρεία Female Health Co., η οποία ευελπιστεί πως θα έχει μεγάλη επιτυχία.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη» δήλωσε η Σούζι Χόφμαν, καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Κολούμπια, η οποία πιστεύει πως το γυναικείο προφυλακτικό έχει γίνει στόχος αδικαιολόγητων προκαταλήψεων. «Στις ΗΠΑ υπάρχουν έντονες τάσεις εναντίον του. Πολλοί άνθρωποι αν και ξέρουν για το AIDS αναρωτιούνται για ποιο λόγο να το χρησιμοποιήσουν. Αλλά αν υπάρξει σωστός σχεδιασμός και ενημέρωση, αυτό θα αλλάξει» συμπλήρωσε.

Παραδόξως, το θέμα της προκατάληψης τίθεται πολύ λιγότερο σε αρκετές χώρες λιγότερο αναπτυγμένες από τις ΗΠΑ. Η χρήση του γυναικείου προφυλακτικού προωθείται δυναμικά σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γκάνα, η Ζιμπάμπουε και η Νότια Αφρική. Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας στη Ζιμπάμπουε συνέλεξαν πάνω από 30.000 υπογραφές όπου απαιτείται η εισαγωγή του γυναικείου προφυλακτικού στη χώρα, ενώ στη Γκάνα μη κυβερνητικές οργανώσεις δίνουν στοιχεία που δείχνουν πως περισσότερα από 10.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει ενημερώσεις σχετικά με τη χρήση του.

Ο Τζεφ Σπίλερ, επιστημονικός σύμβουλος του Γραφείου Πληθυσμού και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΗΠΑ), είπε πως η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το πόσο κερδοφόρο θα αποδειχθεί όταν εισέλθει στον ιδιωτικό τομέα. Ένας παράγοντας που θα λειτουργήσει ανασταλτικά θεωρείται το «στίγμα», το οποίο συνοδεύει το γυναικείο προφυλακτικό σε κάποιες χώρες, καθώς θεωρείται πως πρόκειται για κάτι που απευθύνεται κυρίως στις ιερόδουλες- ακόμα και αν οι υποστηρικτές του αναφέρουν πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε παντρεμένες γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό ή έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου